Een boomhut in de tuin

Een boomhut in de tuin

Een boomhut in de tuin, is voor zowel jong en oud een heerlijke plek. Voor kinderen is een boomhut in de tuin een fantasie rijke plek waar allerlei leuke avonturen kunnen plaatsvinden. Voor ouderen is het een plek dichterbij de natuur, een plek tussen de takken waar je even lekker kunt ontspannen. Als je een boomhut in de tuin wilt, hoe ga je dat dan aanpakken?

 

Zelf een boomhut bouwen?

 

Ben je zelf erg handig, dan kun je er voor kiezen om zelf een boomhut te bouwen. Op het eerste gezicht is een boomhut misschien wat te vergelijken met een houten tuinhuis, het feit dat de boomhut in een boom wordt gebouwd maakt het verschil. Hierdoor moet men rekening houden met hoogte en extra veiligheidsmaatregelen nemen. Daarnaast kan er geen gebruik worden gemaakt van gestandaardiseerde materialen omdat de boomhut moet worden aangepast op de boom en de omgeving. Wil je zelf een boomhut bouwen, dan zijn er online verschillende handleidingen te vinden.

Een boomhut laten bouwen

 

Wil je een boomhut in de tuin laten bouwen, dan kun je dit het beste uitbesteden aan een gespecialiseerde boomhut bouwer zoals Hamer en Hark. Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van boomhutten, speeltoestellen en tuinhuizen. Wil je een boomhut laten bouwen voor kinderen, dan zul je vast nagedacht hebben over waar de boomhut aan moet voldoen. Een ervaren boomhut bouwer kan goed op wensen en dromen inspelen door bepaalde aspecten en details te accentueren, waar je misschien zelf niet eerder aan had gedacht. Denk aan de verschillende speeltoestellen die aan een boomhut kunnen worden gekoppeld zoals een schommel, een glijbaan, een brandweerpaal, netten om in te klimmen, touwladders, een touwbrug of zelfs een kabelbaan om naar een andere boom te glijden. Daarnaast kunnen kleine details vaak het verschil maken. Denk aan met een hartje uitgesneden luikje voor de ramen, een geheel in stijl vervaardigde brievenpost voor speciale post, een katrol met mandje om spulletjes mee naar boven te hijsen etc.

 

Naast het bouwen van boomhutten voor kinderen, is de boomhut ook bij volwassenen steeds meer in trek. De boomhut kan worden gebruikt als een rustige plek om een boek te lezen, te loungen of zelfs als kantoorruimte. Daarnaast zijn boomhutovernachtingen momenteel erg populair. Er zijn wereldwijd allerlei leuke initiatieven waar mensen in boomhutten kunnen overnachten. Zo kan een boomhut in de tuin dus ook worden gebruikt als slaapplek of gastenverblijf. In principe is alles mogelijk in een boomhut! Dus ook een goede isolering, wateraansluiting en elektriciteit in de boomhut is mogelijk.

 

Inspiratie opdoen over boomhutten? Neem ook eens een kijkje op nieuwewonen.nl.

Mollen in je tuin

Mollen in je tuin

Wist je dat mollen juist in de winter voor extra molshopen zorgen? Mollen houden namelijk geen winterslaap maar graven in de herfst en winter steeds dieper om hun voedsel te vinden. Al deze aarde moet ergens heen en je raadt het al, daar ontstaan molshopen van!
Wat weten we over de mol
Mollen staan vooral bekend om de uitgebreide gangenstelsels die ze maken. Deze ijverige beestjes kunnen in het graafseizoen wel 10-20 meter per dag graven. In het voorjaar zijn dit vooral rechte gangen en in de herfst en winter gaan deze dieper de grond in. Mollen eten voornamelijk regenwormen, maar lusten ook slakken, kevers en zelfs kikkers en jonge muizen. Hun gangstelsel helpt hen bij het vangen van hun voedsel. Regenwormen kruipen bijvoorbeeld naar beneden en vallen in de gang van de mol. Deze loopt enkele keren per dag zijn gangen na om te zien of er nog wat lekkers te vinden is.
Algemene informatie:
• Een mol is tussen de 11 en 16 centimeter lang.
• Een mol weegt tussen de 65 en 140 gram.
• Een vrouwtjes mol is gemiddeld 1 centimeter korter dan het mannetje.
• Een vrouwtjes mol is gemiddeld 25 gram lichter dan het mannetje.
• Mollen worden gemiddeld 3 jaar, maar kunnen soms wel 7 jaar oud worden.
• Mollen zijn niet blind maar heel slecht zien.
• Mollen kunnen ook zwemmen.
Wat kan je doen tegen mollen?
Alhoewel mollen net als ieder ander dier een plek binnen ons ecosysteem hebben kan het knap vervelend zijn als een mol je goed onderhouden gazon overhoop haalt. Er zijn diverse middelen om mollen te verjagen. Vroeger was vooral de mollenklem erg populair. Deze wordt in het gangenstelsel van de mol aangebracht en dood de mol zodra deze in de klem loopt. Vandaag de dag zijn er gelukkig diervriendelijke alternatieven waarmee je de mol kunt verjagen zonder deze te doden.
Mollencarbid is daar een goed voorbeeld van. Dit speciale carbid verspreid een hele penetrante lucht wanneer het in aanraking komt met water. Wanneer deze lucht in het gangenstelsel van de mol belandt gaat deze er direct vandoor. Mollen hebben immers een heel sterk reukvermogen en houden het in deze stank nog geen minuut vol. De mol zoekt hierna een nieuw territorium en zie je niet meer terug!
Hieronder staat een korte uitleg over hoe je zelf mollencarbid kunt gebruiken in jouw tuin.

Handleiding Zelf Mollen Verjagen met Mollen Carbid van Melkbusshop.nl

Bron: Handleiding Carbid schieten van Melkbushop.nl – Ecologisch en Natuurvriendelijk Mollen, Woelmuizen & Woelratten bestrijden

Handig om te weten over de hovenier

Een hovenier is iemand met een vakkundige opleiding op het gebied van aanleg en onderhoud van tuinen. Natuurlijk kan je je hele tuin zelf aanleggen en onderhouden, maar de mogelijkheid bestaat dus om dit door een hovenier te laten doen. Een hovenier heeft kennis van en het materiaal voor het maken van een tuin die helemaal naar jouw wens is. Het hele proces, vanaf het maken van een ontwerp tot het opleveren van de tuin, kan je aan een hovenier overlaten. Als je tuin opgeleverd is, kan je bij je hovenier een contract afsluiten om je tuin door hem te laten onderhouden.

Tuinontwerp
Wanneer je een hovenier inschakelt voor een tuinontwerp komt hij eerst bij je langs om te horen wat je wensen zijn. De hovenier kan jouw wensen als geen ander vertalen in een passend tuinontwerp. Hij geeft je adviezen over de laatste trends op het gebied van bestratingen, planten, schuttingen, et cetera. Als er overeenstemming is bereikt over het tuinontwerp en de prijs, kan de hovenier beginnen met de aanleg. Het is altijd raadzaam om een ontwerp te laten maken bij meerdere hoveniers. Elke hovenier heeft zijn eigen ideeën en prijzen.

Tuinaanleg
Het aanleggen van een tuin wordt meestal gedaan door minstens 2 vakbekwame hoveniers. De eerste fase is het leegruimen van de tuin. Daarna wordt het nieuwe ontwerp uitgezet door middel van houten piketten. Hierna kunnen de hoveniers beginnen met het plaatsen van de omheining en wordt de bestrating aangelegd. De laatste fase is het leggen van graszoden en het aanplanten van de tuin.

Tuinonderhoud
Je kan ervoor kiezen om je nieuw aangelegde tuin zelf te onderhouden. Ook bestaat er de mogelijkheid om een contract af te sluiten bij een hovenier, die het onderhoud van je tuin overneemt. Hij weet als geen ander wanneer bijvoorbeeld het gazon bemest moet worden of wanneer er gesnoeid moet worden. Een contract bestaat bijvoorbeeld uit het maaien van het gras, kanten knippen en het schoffelen van je tuin. Dit kan wekelijks, maar het kan ook één keer in de twee weken. Het contract kan naar wens worden uitgebreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spuiten tegen onkruid en ongedierte en het scheren van hagen.

 

 

Te weinig opbergruimte? Bouw een tuinhuisje

Ze zeggen wel eens ‘hoe groter je huis, hoe meer spullen dat je verzamelt’. Het maakt niet uit hoe ruim je huis is, iedereen heeft wel een gebrek aan opbergruimte. Heb je er wel eens aan gedacht dat je in je tuin gemakkelijk een hoop extra bergruimte kunt realiseren door een tuinhuisje neer te zetten? Zeker als je een grote tuin hebt, is dit de ideale oplossing om toch al je spullen kwijt te kunnen. Veel mensen vinden het in elk geval handig om hun tuingereedschap en bijvoorbeeld tuinmeubels op te bergen op een plek dicht bij waar ze het gebruiken. Dat scheelt een hoop gesjouw.

Zelf bouwen of kant-en-klaar kopen

Ben je een beetje handig, dan ontwerp en bouw je natuurlijk gewoon zelf je tuinhuisje. Helemaal zoals jij het wilt hebben. Veel klussers beleven een hoop plezier aan het bouwen en kijken achteraf voldaan terug op hun voltooide project. Heb je twee linkerhanden of gewoon weinig tijd, dan kun je bij elke bouwmarkt wel een kant-en-klaar tuinhuisje kopen. Je kunt kiezen uit een zelfbouwpakket, of een prefab tuinhuisje. Het voordeel van zo’n prefab tuinhuisje is dat het goedkoop is en gemakkelijk in elkaar te zetten. Zo heb je je extra opbergruimte in een mum van tijd gerealiseerd.

In alle soorten en maten

Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Kies zelf hoeveel ramen je erin wilt hebben en waar ze moeten komen. En wil je een huisje met een afdak of juist niet? En tuinhuisjes zijn er in verschillende materialen, zoals hout, kunststof en beton. De grootte hangt natuurlijk een beetje af van het doel dat je met je tuinhuisje hebt, en wellicht ook van de grootte van je tuin.

Tuinhuisje als gastenverblijf of kantoorruimte

Natuurlijk hoef je een tuinhuisje niet per se als extra opbergruimte in te richten. Zo’n huisje in de tuin is ook te gebruiken als speelhuisje voor de kinderen, extra tuinkamer, atelier of kantoor aan huis. Een tuinhuisje kan ook ingericht worden als sauna, of als gastenverblijf. Zorg wel dat je je tuinhuisje isoleert als je het voor deze doeleinden gaat gebruiken. Soms is ook een betonnen fundering gewenst, behalve bij een stenen ondergond of zandgrond. Een vergunning aanvragen is meestal niet nodig.

Hoe behoud je een schone vijver?

Net zoals de rest van uw tuin heeft de vijver ook onderhoud nodig. De vijver schoonmaken is niet alleen maar noodzakelijk, maar ook een hele fijne en ontspannende bezigheid om te doen. Als er te weinig tijd is voor u om de vijver te onderhouden zal het in de loop van de tijd veranderen in een grote, groene poel die beter weg gehaald kan worden. In dit artikel ga ik dus het antwoord geven op: ‘Hoe behoud ik een schone vijver?’

Om je vijver schoon te houden heb ik korte schema gemaakt met de jaargetijden om aan te geven wanneer je bepaalde handelingen moet doen.

Voorjaar

VoorjaarIn het voorjaar ben je voornamelijk bezig met algen tegen gaan en planten onderhouden. Vijverplanten moeten sowieso regelmatig gesnoeid en gecontroleerd worden en indien noodzakelijk moeten er nog een paar bij gepoot worden. Ook is het handig om te kijken of er vorstschade aan de vijver is door de winter. Meet ook de kwaliteit van het water en stel het indien nodig bij.

Zomer

ZomerIn de zomer ben je voornamelijk bezig met het bijhouden van de vijver, onderhoud komt er niet echt aan te pas. Pompen en andere apparatuur moeten worden gecontroleerd en waar nodig gereinigd worden. Denk ook aan zuurstofplanten die te sterk ontwikkelen bij te snoeien en overmatige algengroei tegen gaan is ook van belang.

Najaar

NajaarIn dit gedeelte van het jaar vind de belangrijkste vijveronderhoud plaats. De vijver moet worden schoon gemaakt en schoon worden gehouden, denk aan bodemslib weghalen en dode plantdelen verwijderen. Ook is het handig om preventieve maatregelen te nemen tegen inwaaiende bladeren en dergelijke tijdens het najaar.

Winter

WinterIn de winter kan je de vijver beter met rust laten. Alles in de vijver is in rust en de plantengroei zijn ook nagenoeg stil. De vissen bevinden zich in een winterslaap. De voornaamste inspanningen zijn erop gericht om de vijver deels ijsvrij te houden en ernstige vorstschade te voorkomen.

Tuinvogels in Nederland

Vogels in de tuin

In Nederland zijn er veel vogels te vinden. In dit artikel lees je informatie over de tuinvogels in Nederland die je het meeste in je tuin tegen zult komen.

De merel (Turdus merula)merel

De merel behoort tot de zangvogels (Passeriformes). De merel wordt ongeveer 24 tot 29 cm. in lengte. De belangrijkste kenmerken van de merel zijn;

 

  • De veren van het mannetje zijn helemaal zwart. Bij het vrouwtje zijn de veren iets bruiner.
  • De snavel van het mannetje is oranje geel. Bij het vrouwtje is de snavel bruin.

De huismus (Passer domesticus)huismus

De huismus behoort ook tot de zangvogels (Passeriformes). De huismus wordt gemiddeld tussen de 14 en 16 cm. in lengte. Enkele opvallende kenmerken zijn;

 

  • De bovenkant van de vogel is bij het mannetje bruin/rood. De vrouwtjes zijn bruin aan de bovenkant.
  • De onderkant van de vogel is grijzig / vaal wit.
  • Over de vleugels loopt een witte streep

De spreeuw (Sturnus vulgaris)spreeuw

De spreeuw hoort net als de voorgaande vogels tot de zangvogels (Passeriformes) en wordt ongeveer 20 tot 22 cm. in lengte. Opvallende kenmerken zijn;

 

  • In de zomer heeft de spreeuw zwarte veren met een beetje metalen gloed. In de winter zijn de veren wit gespikkeld.
  • De snavel is in de zomer geel en in de winter bruin

De vink (Fringilla coelebs)Vink

De vink behoort ook tot de zangvogels (Passeriformes) en wordt net als de huismus gemiddeld tussen de 14 en de 16 cm. Kenmerkend voor de vink zijn;

 

 

  • De mannelijke vink heeft een bruine rug, de vrouwtjes hebben een grijsgroene bovenkant.
  • De onderkant is rozebruin bij de mannetjes, bij de vrouwtjes is de onderzijde vaalwit.
  • Op de vleugels van zowel de mannetjes als de vrouwtjes zitten twee witte strepen.

Meer informatie over (tuin)vogels kunt u vinden op de site van de vogelbescherming Nederland.